Tiedotteet 2016

7.6.2016 16.00

Teknologiateollisuus: Polttomoottoreiden kysyntä kasvaa vaihtoehtoisten polttoaineiden myötä

Polttomoottorit ja niihin liittyvät ratkaisut ovat tänä päivänä ympäristöystävällisiä high tech -tuotteita. Tulevaisuuden polttomoottori on entistä tehokkaampi ja ekologisempi.

Maanantaina Helsingissä alkanut CIMAC World Congress 2016 on maailman suurin laiva- ja voimalaitosmoottorikongressi, jonka lähes tuhat osallistujaa edustavat moottoreiden valmistajia, asiakkaita, tutkijoita sekä energia- ja logistiikka-aloja.

Wärtsilän konsernijohtaja Jaakko Eskola nosti esille tervetuliaispuheessaan Helsingin kaupungintalolla, että toimialalla on tahtoa ja kykyä vaikuttaa maailman kestävään kehitykseen. Siitä, kun CIMAC-kongressi järjestettiin viimeksi Suomessa, on 35 vuotta. Siinä ajassa on moottorin hyötysuhde parantanut yli 40 prosenttia ja samalla typen oksidien päästöt vähentyneet yli 80 prosenttia.

Seuraavan 35 vuoden kuluessa energian tarve kasvaa ja energiantuotanto tulee tehdä vielä päästöttömämmin ja tehokkaammin, ekologisesti.

Polttomoottorit ja niihin liittyvät ratkaisut ovat tänä päivänä ympäristöystävällisiä high tech -tuotteita. Teknologiateollisuuden polttomoottorit-toimialaryhmän puheenjohtaja, Wärtsilän tekninen projektijohtaja Robert Ollus uskoo, että toimialalla on teknologian kehityksen myötä edessään valoisa tulevaisuus.

– Polttomoottoreissa voi käyttää jo lähes kaikkia hiilivetyjä. Öljy voidaan korvata esimerkiksi maakaasulla, biopolttoaineilla, vedyllä tai metanolilla, Ollus totesi.

– Lisäksi polttomoottoreita tarvitaan uusiutuvan energiantuotannon tukemiseksi, jotta voidaan tasoittaa tuotannon vaihteluita. Nopeasti reagoiva polttomoottori käynnistyy silloin kun ei tuule tai aurinko ei paista.

Moottoreiden kehitystyö vaatii paljon osaamista. Kongressin avannut Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teeri korosti teollisuuden ja yliopistojen yhteistyön merkitystä innovaatioiden lähteenä.

Tulevaisuudessa tarvitaan korkean teknologian ratkaisuja. Niitä syntyy pitkäjänteisessä tutkimustyössä elinkeinoelämän ja tutkimusyhteisöjen kanssa.

Suomalaiset huipputuotteet tarvitsevat innovatiivisen yrityksen, jossa on hyvin koulutettu henkilöstö, jota suomalainen yliopistomaailma heille tuottaa, toteaa myös Tampereen teknillisen yliopiston professori Kalevi Huhtala.

Kongressin järjestäjänä toimii alan kansainvälinen kattojärjestö CIMAC yhdessä Teknologiateollisuuden polttomoottoritoimialaryhmän kanssa. Teemana on tulevaisuuden polttomoottori.

Lisätietoja:

Wärtsilä Finland Oyj
Teknologiateollisuuden polttomoottoritoimialaryhmän puheenjohtaja
tekninen projektijohtaja Robert Ollus
puh. 040 743 3729

Teknologiateollisuus ry
polttomoottoritoimialaryhmä
Merja Salmi-Lindgren
puh. 040 516 0054


Palaa otsikoihin