Juuri nyt!

28.5.2015 14.00

Uusi TransSmart-tutkimushankkeen kärkituloskortti julkaistu – eBUS – ePELI – Kevyttä kyytiä sähköbussilla

Kotimaiset, kevyet ja energiatehokkaat Linkker-sähköbussit liikennöivät hiljaisesti ja päästöttömästi Espoossa jo loppukesällä 2015. Helsingin kaduille ne tulevat vuonna 2016.

Helsingin seudun liikenne (HSL) hankkii Linkkeriltä 12 sähköbussia, joista ensimmäiset valmistetaan yksittäiskappaleina Linkkerin omissa tuotantotiloissa Nastolassa ja Fortacon tiloissa Sastamalassa. Omistamissaan sähköbusseissa HSL voi helposti testata ja kehittää uusia matkustajapalveluita ja tehdä niihin esimerkiksi erilaisia koeasennuksia.

− Valmistuvat sähköbussit ovat kokonaan alumiinisia. Ne ovat keveytensä ansiosta myös hyvin energiatehokkaita. Bussit ladataan pikalatauksella päätepysäkillä. Muita etuja ovat muun muassa päästöttömyys ja hiljaisuus, kertoo Linkkerin toimitusjohtaja Kimmo Erkkilä.

Erkkilä näkee suomalaisille sähköbusseille merkittäviä mahdollisuuksia Euroopassa ja laajemminkin. Kansainvälistä myyntityötä on jo niin ikään käynnistetty. Linkkerin energiatehokkaat ratkaisut alentavat sähköbussin elinkaarikustannuksia ja Erkkilä uskoo, että tämä etu painaa hankintapäätöksissäkin.

Sähköbussien hankinta on osa HSL:n nelivuotista ePELI-kehitysprojektia. Lyhenne tulee sanoista päästötön elämyksellinen linja-autoliikenteen innovointiympäristö. Kehityshanke pohjustaa uusien teknologioiden käyttöönottoa ja totuttaa bussioperaattoreita sähköbusseihin. Se on innovaatioiden kehitysalusta, johon toivotaan pääkaupunkiseudun lisäksi mukaan muitakin kaupunkeja ja kaupallisia toimijoita.

− VTT on ollut alusta asti mukana käynnistämässä sähköbussikehitystä ja olemme erittäin tyytyväisiä, että Suomeen syntyy kansainvälisen tason sähköbussijärjestelmän referenssi, toteaa VTT:n TransSmart-tutkimusohjelman vetäjä Nils-Olof Nylund.


Kärkituloksia TransSmart-tutkimusohjelmasta


Palaa otsikoihin