Juuri nyt!

18.8.2015 12.00

Uusi TransSmart-tutkimushankkeen kärkituloskortti julkaistu – Citylog – Älyä kaupunkien tavaraliikenteeseen

Kaupunkien viihtyisyys kohenisi, jos liikenne sujuisi joustavasti ja turvallisesti ilman ruuhkia. Tätä edesauttaisi kaupunkikeskustojen tavarakuljetusten hyvä koordinointi.

− Kaupunkilogistiikan kehittämisessä tärkeintä on eri toimijoiden yhteinen visio. Jokaisella kaupungilla on omat erityispiirteensä. On katsottava paikallisesti, mitkä ovat juuri kyseisen kaupungin logistiikan ongelmia, sanoo yliopisto-opettaja Erika Kallionpää Liikenteen tutkimuskeskus Vernestä.

Kallionpää oli mukana Älykäs kaupunkilogistiikka – Citylog -esiselvityksessä, jossa kaupunkilogistiikkaan liittyviä ongelmia lähestyttiin erityisesti kauppojen ja palvelualojen toimipisteiden näkökulmasta. Kehittämistä silmällä pitäen tarkastelussa oli Tampereen ydinkeskustan alue Hämeenkadun Tammerkoskesta rautatieasemalle.

Yritysten näkökulmasta suurimpina ongelmina koetaan purku- ja lastauspaikkojen ahtaus, toimitusten aikatauluihin liittyvät ongelmat ja toimipisteiden vähäiset vaikutusmahdollisuudet logistiikkaan. Myös kapeat kadut aiheuttavat ongelmia.

Kaupunkilogistiikkaan liittyy kuitenkin useita sidosryhmiä, joilla kaikilla on omat tarpeensa ja vaatimuksensa kaupunkilogistiikan kehittymiselle. Jatkuvasti muuttuva logistinen toimintaympäristö ja ympäristötietoisuuden lisääntyminen edellyttävät uusien toimintamallien kehittämistä kestävämmän ja tehokkaamman kaupunkilogistiikan saavuttamiseksi.

Myös verkkokaupan kasvu on ilmiö, jolla voi olla vaikutusta jakeluliikenteen ja tavaravirtojen määrään kaupunkikeskustoissa – epäselvää on vielä kasvaako vai väheneekö liikenne verkkokaupan yleistyessä.

TransSmart-tutkimusohjelman
Älykäs kaupunkilogistiikka – Citylog -hankkeessa
paneuduttiin kaupunkilogistiikan älyratkaisuihin

Tampereen teknillisen yliopiston Liikenteen tutkimuskeskus Vernessä tehtiin Fintrip-rahoituksella Älykäs kaupunkilogistiikka – Citylog -esiselvitys, jossa tutkijat Erika Kallionpää, Lasse Nykänen ja Heikki Liimatainen kartoittivat älykkään kaupunkilogistiikan kehittämismahdollisuuksia Tampereen Hämeenkadulla sijaitsevalla tarkastelualueella.

Citylog-kärkikortti on julkaistu suomen- ja englanninkielisenä:

Kärkituloksia TransSmart-tutkimusohjelmasta >>


Palaa otsikoihin