Juuri nyt!

10.9.2015 14.00

Tilannetajua liikenteeseen

Tilannetajuiset älyliikennepalvelut ovat pian kuluttajien ja ammattiautoilijoiden ulottuvilla, kun Cinia, Multiprint, Vediafi ja VTT kaupallistavat pilotoitavana olevat uudet älyliikennepalvelunsa vielä vuoden 2015 aikana. Uusilla palveluilla tuotetaan ja vastaanotetaan tilannetajuisesti paikallisia puhe- ja tietopalveluita esimerkiksi ajoneuvon toiminnasta, palveluista, kelistä ja liikenteen häiriöistä.

Kevään ja kesän 2015 aikana on testattu ja toteutettu liikenneturvallisuutta parantavia ja matkustamista sujuvoittavia viranomais- ja kuluttajapalveluita, selvitetty kilometriveron vaikutuksia liikkumiseen, osallistuttu liikenteen älykkään automaation kansallisen edistämissuunnitelman laatimiseen sekä käynnistetty kansainvälinen MaaS-projekti CEDR:n (Euroopan tieviranomaisten kattojärjestö) toimeksiannosta VTT:n, Austria Techin ja Chalmersin yliopiston yhteistyönä.

Digile-IoT -ohjelmaan kuuluvassa COSMOS-projektissa (IoT solutions for Contextually Smart Mobile Services) on pilotoitu erityisesti autoilijoille ja matkailijoille suunnattavia palveluita Cinian, Multiprintin, Vediafin ja VTT:n yhteistyönä ja tuotettu ensimmäiset palvelut kuluttajien käyttöön. Palvelut hyödyntävät autojen keräämää tietoa ja joukkoistettua tietoa sekä liikenneturvallisuutta ja käytettävyyttä parantavaa ”Voice info” -ratkaisua.

Kesällä saatettiin onnistuneesti päätökseen EU:n Celtic Plus -ohjelmaan kuuluva CoMoSeF (CoOperative Mobility Services of the Future) -projekti, jossa kehitettiin ja testattiin ajoneuvojen ja infrastruktuurin välistä tiedonvaihtoa sekä liikenneturvallisuutta parantavia älyliikenteen palveluita ja ratkaisuja. Koealueita oli Suomen lisäksi Ranskassa, Luxemburgissa, Romaniassa, Espanjassa, Turkissa ja Etelä-Koreassa. Projektin tuloksena syntyneet ratkaisut ovat yksi askel kohti automatisoitua älykästä liikennettä. Suomesta projektiin osallistuivat Mobisoft, Ilmatieteen laitos, Infotripla, Taipale Telematics, Centria ja VTT.

Lisää aiheesta:

LVM:n julkaisu 7/2015:
Robotit maalla, merellä ja ilmassa. Liikenteen älykkään automaation edistämissuunnitelma

Tiedote 11.6.2015: Cinia, Multiprint, Vediafi ja VTT:
Tilannetajuiset älyliikennepalvelut tulevat kuluttajille


Palaa otsikoihin