Juuri nyt!

13.6.2014 10.00

Sähköbussilla energiatehokasta ja tasaista kyytiä

VTT:n ja Metropolia Ammattikorkeakoulun suunnittelema ja rakentama sähköbussi on osoittautunut koeajoissa hyväksi, ja sitä on testattu Espoon linjaliikenteessä kaupallisten bussien rinnalla.

VTT:n koordinoimassa eBus-projektissa syntynyt sähköbussi on ensimmäinen kokonaan alumiinivalmisteinen sähköbussi ja noin kolme tonnia muita busseja kevyempi. Keveytensä ansiosta se on myös hyvin energiatehokas. Bussilla voi ajaa yhdellä latauskerralla noin 70-80 kilometriä.

Kooltaan HSL:n kaupunkilinjastoille soveltuva sähköbussi on rakennettu dieselpohjaisesta kaupunkibussista. Bussi kulkee tasaisesti, sillä kardaanissa kiinni olevaa sähkömoottoria pyöritetään kiihdytettäessä ja jarrutettaessa ilman erillisiä vaihteita. Sähköbussin lämmitys ja jäähdytys toimivat ilmalämpöpumpulla. Koeajoilla ja laboratoriotutkimuksilla testataan kotimaisten komponenttivalmistajien tuotteiden toimivuutta ja ominaisuuksia sekä niiden vaikutusta energiankulutukseen. Tutkimus kestää kaksi vuotta.

eBus-hankkeessa mukana olevat kaupalliset sähköbussivalmistajat pääsevät testaamaan ajoneuvojaan vaativissa liikenne- ja sääolosuhteissa. Vaihtelevat ja haastavat sääolosuhteet auttavat selvittämään, millaiset tekniset vaihtoehdot toimivat parhaiten.

Sähköautojen kehittämisessä ollaan maailmalla jo pitkällä. VTT keskittyy Suomessa kehittämään raskaita sähköajoneuvoja ja työkoneita. Tätä tarkoitusta varten VTT:llä on Otaniemessä monipuoliset ajoneuvo- ja akkutestauslaboratoriot, joissa mitataan muun muassa sähkömoottoreiden, tehoelektroniikan ja akkujen ominaisuuksia. Sähköisiä ajoneuvoja, niiden voimalinjaa sekä kokonaisuutena että osissa voidaan kokeellisen toiminnan lisäksi tutkia ja kehittää mallintamalla komponentteja ja järjestelmiä laskennallisesti.

VTT:n, Metropolian ja bussiyhtiö Veolia Transport Espoo Oy:n lisäksi Tekesin EVE-ohjelmaan kuuluvassa eBus-hankkeessa ovat mukana liikenne- ja viestintäministeriö, Aalto-yliopisto, Helsingin seudun liikenne HSL, Espoon kaupunki, Fortum Oyj, EkaBus Oy,Visedo Oy, Oy Tamware Ab, Vacon Oyj ja Kabus Oy ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi. eBus-projekti kuuluu VTT:n koordinoiman EVE-ohjelman laajaan teollisuusvetoiseen Sähköiset hyötyajoneuvot eli ECV (Electric Commercial Vehicles) -hankekokonaisuuteen ja on samalla myös osa VTT:n TransSmart-kärkiohjelmaa.

Lisätietoja:
Mikko Pihlatie, puh. 020 722 4884, mikko.pihlatie@vtt.fi


Palaa otsikoihin