Juuri nyt!

26.11.2015 15.00

Liikkumisen palvelutuote kokeiluun Hämeenlinnan seudulla

Sonera on kehittänyt liikkumisen palvelutuotteen, jonka kokeilu käynnistyy Hämeenlinnassa ja sen lähikunnissa vuoden vaihteessa. Kokeilu kestää kolme kuukautta. Palvelu sisältää mobiilisovelluksen, joka tuottaa kuluttajalle liikkumisratkaisun hänen omien reunaehtojensa mukaisesti. Tällaisia reunaehtoja ovat esimerkiksi matkan toivottu lähtöaika ja -paikka, toivomus perilletuloajasta, halvimman tai nopeimman liikkumisvaihtoehdon suosiminen ja kimppakyydin hyväksyminen mahdolliseen taksiosuuteen.

”Palvelu helpottaa julkisen liikenteen käyttöä osoittamalla kuluttajille, miten eri liikennevälineitä voi yhdistellä älykkäästi. Usein julkinen liikenne ei näyttäydy realistisena vaihtoehtona oman auton käytölle. Uusi palvelumme muuttaa tätä tilannetta ja yksi tavoitteistamme onkin saada kuluttajat pohtimaan kakkosauton tarvetta”, kertoo Soneran liiketoiminnan kehitysjohtaja Jouni Sintonen.

Matkat fiksusti ketjuun

Sovellus muodostaa käyttäjän lähtökohdista matkaketjun, määrittelee noutoajan halutusta lähtöpaikasta, laskee matkan kokonaishinnan ja mahdollistaa sen maksamisen sekä tuottaa maksun jälkeen matkustusoikeuteen liittyvät liput sovellukseen. Sovellus seuraa taustalla poikkeustilannetiedotteita ja informoi niistä tarvittaessa kuluttajaa.

Sonera on palveluntuottaja, jonka vastuulla on tilittää kuluttajan matkaketjun toteuttamiseen liittyvien matkustusmuotojen osuudet niistä vastanneille operaattoreille. Sonera on neuvotellut eri liikenneoperaattoreiden kanssa hinnanmuodostuksen periaatteet, jotka mahdollistavat kuluttajalle kustannustehokkaan ja miellyttävän matkustuskokemuksen.

Kolmen kuukauden kokeilujakson jälkeen tehdään tutkimus palvelun käytettävyydestä, käyttökokemuksista, kuluttajan kokemista hyödyistä sekä mahdollisista liikkumistottumusten muutoksista.

Sonera on ollut mukana liikenne- ja viestintäministeriön Liikennelabra 2.0 -hankkeen suunnittelussa. Liikennelabra 2.0 käynnistyy ensi vuoden alussa kannustamaan digitaalisten liikkumispalveluiden ekosysteemin syntymistä. Yleisenä tavoitteena Liikennelabrassa on liikkumisen digitaalisten ratkaisujen edistäminen, kokeilukulttuuri sekä julkisen ja yksityisen sektorin tiivis yhteistyö.

Ensi vuonna testattavaa tuotetta edelsi yksittäisille autoilijoille suunnattu palvelu ”Matkalainen”, joka pohjautui vahvasti Liikennelabra 1.0:n tavoitteisiin. Matkalainen on mobiilisovellus, joka tarjoaa informaatiota autoilijalle ennen matkaa, matkalla ja matkan jälkeen. Sovellus on ladattavissa kolmen eri käyttöjärjestelmän – Android, IoS ja Windows Phone – sovelluskaupoista.

Soneran keskeisimmät yhteistyökumppanit uudessa palvelussa ovat Taksiliitto, VR sekä alueelliset linja-autoliikenteestä vastaavat tahot. Samoin keskeinen yhteistyötaho on Suomen Kasvukäytävä ja siinä toimivat kaupungit ja kunnat.Jouni Sintonen puhui 11.11.2015 TransSmart-seminaarissa ”Tulevaisuuden digitaaliset liikenne- ja logistiikkapalvelut” aiheenaan ”Uudet paremmat matkaketjut”.


Palaa otsikoihin